Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Δελτίο τύπου για άυλη συνταγογράφηση

Με αφορμή διάφορα περιστατικά που έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα σε σχέση την παρανόηση από ασθενείς της διαδικασίας έκδοσης άυλων συνταγών, ή ένωση γενικών ιατρών κέρκυρας διευκρινίζει τα εξής:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Η άυλη συνταγογράφηση δεν είναι συνταγή χωρίς ιατρική εξέταση του ασθενούς. Δεν συνιστά εναλλακτική επιλογή έναντι της ιατρικής εξέτασης.
Αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, επανάληψη αγωγής καλά ρυθμισμένου και τακτικά παρακολουθούμενου πάσχοντα από χρόνιο νόσημα.
Εκδίδεται μόνο εφόσον ο ιατρός έχει απόλυτη γνώση της κατάστασης της υγείας του ασθενούς. Δεν μπορεί να συνιστά απαίτηση του ασθενούς προς την/τον ιατρό. Δεν μπορεί να διενεργείται από τρίτο ιατρό (αντιγραφή αγωγής) χωρίς ο ιατρός να έχει εξετάσει τον ασθενή..
Δεν εκδίδεται δωρεάν, αλλά αποζημιώνεται κανονικά ως ιατρική πράξη. Το ύψος της αποζημίωσης ορίζει ατομικά η/ο κάθε ιατρός. Η μέθοδος αποζημίωσης επαφίεται στη συνεννόηση ιατρού-ασθενούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

Καμία απαίτηση ανανέωσης τυχόν θεραπευτικών πρωτοκόλλων εξ ’αποστάσεως δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτή. Η έννοια των θεραπευτικών πρωτοκόλλων θεσπίστηκε για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Η λήξη του θεραπευτικού πρωτοκόλλου γίνεται ακριβώς γιατί απαιτείται η τακτική παρακολούθηση του ασθενούς από τον θεράποντα ιατρό και δεν είναι γραφειοκρατική επιλογή χωρίς ουσία, ούτε δευτερεύον ζήτημα που μπορεί να λύνεται χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του ασθενούς στο ιατρείο.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

           Η πρόεδρος                        Ο γραμματέας
    Ανθή Κούρκουλου                  Φοίβος Κακαβίτσας



Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Σπαταλώντας χρήματα και ανθρώπινους πόρους.

 

Σπαταλώντας χρήματα και ανθρώπινους πόρους.

Το Ελληνικό μοντέλο υγείας που υπερασπίζεται ο κ.Κογεβίνας

 

Με λύπη μας βλέπουμε τον γαστρεντερολόγο κ.Κογεβίνα, να επανέρχεται ανταπαντώντας μας, χωρίς καμία αναφορά σε επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ότι σε κάποιο αντίστοιχο με το Ελληνικό σύστημα υγείας, οι ασθενείς έχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Απλά γιατί δεν υπάρχει…

Προσπαθήσαμε στην προηγούμενη επιστολή μας να δώσουμε μια απλή εξήγηση του πως σπαταλούνται χρήματα από τους πολίτες που βολοδέρνουν ανάμεσα σε διάφορες ειδικότητες για να βρουν την υγεία τους, αντι να υπάρχει δίπλα τους ο Γενικός/οικογενειακός ιατρός, που θα αντιμετωπίσει το 70% των προβλημάτων υγείας τους (έτσι λένε οι στατιστικές παγκοσμίως) και αν δε μπορούν θα τους κατευθύνουν στην κατάλληλη ιατρική ειδικότητα.

Στο παράδειγμα του γαστρεντερολόγου κ.Κογεβίνα, ο ασθενής για ένα προκάρδιο πόνο, πρέπει να πάει πρώτα στον καρδιολόγο, μετά στον Πνευμονολόγο, μετά στον ορθοπεδικό, μετά στον γαστρεντερολόγο μετά στον ενδοκρινολόγο κοκ για να αντιληφθεί στο τέλος ότι ο πόνος ήταν ένα σύμπτωμα άγχους που, ο οικογενειακός γιατρός γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του, θα είχε λύσει άμεσα. Χωρίς χάσιμο χρόνου και χρημάτων για τον ασθενή, χωρίς απώλεια πόρων για το σύστημα υγείας.

Αυτή είναι η ολιστική αντίληψη του ασθενή, την οποία μόνο ο οικογενειακός ιατρός μπορεί να έχει βάση εξειδίκευσης. Και προφανώς απαντώντας στο ερώτημα του γαστρεντερολόγου, θα του πούμε ότι αφού ο ειδικευμένος γενικός γιατρός διαγνώσει την αιτία του ενοχλήματος του (προκάρδιος πόνος) και διαπιστώσει ότι δε μπορεί ο ίδιος να το αντιμετωπίσει, θα απευθυνθεί στην ιατρική ειδικότητα που απαιτείται (καθώς θα έχει κάνει πρώτα ο ίδιος τον εργαστηριακό έλεγχο που απαιτείται, ώστε να πάει στην κατάλληλη που όπως τονίστηκε δεν είναι απαραίτητα ο καρδιολόγος)

Αυτά τα χρήματα που θα εξοικονομήσει το σύστημα υγείας, είναι αυτά που χρηματοδοτούν τα νοσοκομεία σε κάθε ευνοούμενο κράτος και χρηματοδοτούν και τους αυξημένους μισθούς στους νοσοκομειακούς γιατρούς σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.

Αντίθετα αυτά είναι τα χρήματα που στην Ελλαδα, εξαιτίας του Lobbying των ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων όπως εν προκειμένω κάνει ο συνάδερφος γαστρεντερολόγος, χάνονται. Αυτοί είναι οι πόροι που αν υπήρχαν, θα υπήρχε σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας και τα νοσοκομεία δε θα οδηγούνταν σε ναυάγιο από τους δεκάδες ασθενείς που υποχρεωτικά απευθύνονται εκεί, ακόμα και για ένα απλό κρυολόγημα.

Κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους ο συνάδερφος γαστρεντερολόγος, και δε θέλει ή δε μπορεί να αντιληφθεί το προφανές.

Σε αντίθεση με αυτόν τους έχει κατανοήσει όλη η Ευρώπη που από το 1950, που έχει θέσει την ειδικότητα της γενικής οικογενειακής ιατρικής ως πυλώνα της πρωτοβάθμιας υγείας. Θα θυμίσουμε στον συνάδελφο γαστρεντερολόγο ακόμα και η Αλμα Ατα, ανήκε το 1978 στην τότε Σοβ. Ενωση που τουλάχιστον όσον αφορά το σύστημα υγείας της θεωρούνταν από τα καλύτερα παγκοσμίως και ότι  ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας που συνεδρίασε εκεί και αποφάσισε ομόφωνα, για την εκπόνιση των μοντέλλων του, αλλα βασίζεται στα μοντέλα των οικονομικά αναπτυγμένων συστημάτων υγείας της δύσης που επί χρόνια εξοικονομούν χρόνο και χρήμα για τους πολίτες τους. Δηλαδή αυτά της Δυτικής Ευρώπης .


                    Η πρόεδρος                                                                       Ο γραμματέας

              Ανθή Κούρκουλου                                                                Φοίβος Κακαβίτσας

 

 

 

Lobbying στην Ελληνική πρωτοβάθμια υγεία;;; Ποιος μιλάει…

 

Γενικά ως ένωση Γενικών Οικογενειακών ιατρών δεν βλέπουμε καμία ιατρική ειδικότητα ως ανταγωνίστρια. Θεωρούμε πως ο ιατρικός κλάδος έχει πληθώρα ειδικών ιατρών, που μπορεί ο καθένας να προσφέρει από την πλευρά του.

Δε μπορούμε όμως να αφήσουμε ασχολίαστη την άνευ προηγουμένου επίθεση απέναντι στην ειδικότητα της Γενικής Οικογενειακής ιατρικής, που είδαμε δημοσιευμένη στον τοπικό τύπο από τον γαστρεντερολόγο κ.Κογιεβίνα. Την επίθεση αυτή θα μπορούσαμε να τη σχολιάσουμε επιστημονικά εάν είχε ως βάση κάποια επιστημονική απόδειξη στα λεγόμενα της. Όμως δεν υπάρχει καμμιά έρευνα που να αποδεικνύει ότι το σπάταλο ελληνικό μοντέλο που ο ασθενής απευθύνεται για ένα απλό κρύωμα σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο, έχει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από σπατάλη πόρων και ταλαιπωρία για τον ασθενή αλλά και για το κράτος.

Σε ανακρίβειες όπως περί διαχωρισμού των “ειδικών” με τους γενικούς οικογενειακούς ιατρούς δεν έχουμε ούτε καν σκοπό να εισέλθουμε. Η Γενικοί ιατροί είναι ειδικευμένοι ιατροί σε πρόγραμμα 5ετούς εκπαίδευσης στην ειδικότητα τους, που αφορά το αντικείμενο τους: Την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Είναι τόσο ειδικευμένοι στον τομέα τους, όσο και κάθε άλλη ιατρική ειδικότητα στο δικό της.

Τα Lobbying αντίθετα τα βλέπουμε σε ανακοινώσεις αυτού του επιπέδου, που επί χρόνια αρνούνται τη δημιουργία ενός οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας στην Ελλάδα και είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρθρογράφοι είναι πάντα ιατροί ειδικοτήτων  που θίγονται από ένα πιθανό Gate Keeping που ενώ προασπίζει τη σπατάλη οικονομικών πόρων για τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, θίγει πιθανά το προσωπικό τους επαγγελματικό συμφέρον. Παρότι από το συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Άλμα ‘Ατα το 1978, που θέσπισε την οικογενειακή ιατρική ως πυλώνα της πρωτοβάθμιας υγείας έχουν περάσει κοντά 50χρόνια, στην Ελλάδα, απόψεις όπως αυτές του αρθρογράφου, περί γενικών και “ειδικών” ιατρών,  είναι αυτές που εμποδίζουν συστηματικά την όποια προσπάθεια δημιουργίας ενός οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας.

Είναι αποκαλυπτικό της σύγχυσης του αρθρογράφου πως ενώ ζητάει χρηματοδότηση του δευτεροβάθμιου συστήματος υγείας, ηθελημένα θέλει να αγνοεί ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον υπάρξει εξοικονόμηση πόρων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εξοικονόμηση που προϋποθέτει την ύπαρξη του οικογενειακό ιατρό ως  σημείο αναφοράς, και ως εγγυητή του. Να κάνει δηλαδή πρόληψη, να αντιμετωπίζει ολιστικά τον ασθενή και όχι από τη σκοπιά μιας μόνο ειδικότητας και να μη ταλαιπωρεί τους ασθενείς παίζοντας πινγκ-πονγκ με παραπομπές από τη μια ειδικότητα στην άλλη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η επίσης “ειδική” υφυπουργός υγείας Πνευμονολόγος κ.Γκάγκα, στο μοντέλο του προσωπικού ιατρού, έχει βάλει μικρό χρόνο ραντεβού, τεράστιο αριθμό ασθενών ανά ιατρό, όρισε ακόμα και ανειδίκευτους αγροτικούς ιατρούς ως προσωπικούς, αφού σκοπός του Lobbying που και η ίδια εκπροσωπεί, είναι να αποτύχει το μοντέλο του Οικογενειακού Ιατρού και οι Έλληνες να θεωρήσουν απλά τον οικογενειακό γιατρό ως συνταγογράφο και γραμματέα άλλων “ειδικών”. Μιας και ο αρθρογράφος υπογράφει αναφέροντας τις θεσμικές του ιδιότητες (τώρα και παρελθούσες), καταλαβαίνει εύκολα κανείς και ποιοι είναι αυτοί που συστηματικά ασκούνε Lobbying στα υπουργεία και το λόγο που ακόμα και σήμερα υποσκάπτεται κάθε προσπάθεια δημιουργίας συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας.

Ως ένωση θέλουμε οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας για την εξυπηρέτηση των πολιτών, βασισμένο στα ευρωπαϊκά standards της πρωτοβάθμιας υγείας που έχει το γενικό οικογενειακό ιατρό ως πυλώνα της. Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε χρόνια για αυτό, μακριά από μικροσυντεχνιακές απόψεις όπως αυτές του κ.Κογιεβίνα.

Για το ΔΣ της ένωσης Γενικών Οικογενειακών ιατρών Κέρκυρα

                               Η πρόεδρος                                       Ο Γραμματέας

           Ανθή Κούρκουλου                                  Φοίβος Κακαβίτσας