Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Για τις μετακινήσεις γενικών ιατρών από τα ΚΥ της Ξάνθης




Προς    4η ΥΠΕ  (Υπόψιν διοικητή)
Κοιν.   Σύλλογο Γενικών ιατρών Ξάνθης
Ένωση Γενικής ιατρικής
                                                                                                                        Κέρκυρα 13/10/2015

Θέμα: Μετακινήσεις γενικών ιατρών από τα ΚΥ της Ξάνθης
Θα θέλαμε να εκφράσουμε την αντίδραση μας στην απόφαση της διοίκησης της 4ης ΥΠε για τη μετακίνηση γενικών ιατρών από τα ΚΥ στα επείγοντα του νοσοκομείου της πόλης. Θεωρούμε ότι η μετακίνηση αυτή είναι παράνομη καθώς δεν λειτουργεί στην πράξη ΤΕΠ, όπως σαφώς ορίζει ο νόμος, με δικό του προσωπικό και οκτάωρες κυλιόμενες βάρδιες, ενώ οι γενικοί γιατροί που καλούνται δεν είναι γιατροί εξειδικευμένοι στην επειγοντολογία. Στα νοσοκομεία στα οποία δεν υφίσταται οργανωμένο ΤΕΠ, ο χώρος των επειγόντων είναι αρμοδιότητας των αντίστοιχων κλινικών και ως εκ τούτου η παρουσία γενικών ιατρών αποτελεί αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας, των ειδικευμένων ιατρών της εκάστοτε κλινικής στην οποία τους μετακινείτε.

Είναι προφανές ότι η συμπαράστασή μας στους γενικούς γιατρούς της Ξάνθης που καλούνται να εργαστούν στα επείγοντα του νοσοκομείου Ξάνθης είναι δεδομένη. Ο γενικός/οικογενειακός γιατρός είναι ο γιατρός πρώτης επαφής στην κοινότητα. Δεν είναι ανειδίκευτος, αλλά εξειδικευμένος στον ασθενή του, με τον οποίο έχει αναπτύξει μια μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Κύριο έργο του αποτελεί η πρόληψη, η διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, η ολιστική προσέγγιση του ασθενούς και παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας και όχι μόνο περίθαλψης στο περιβάλλον του ασθενούς. Σε καμία περίπτωση αυτή η αντιμετώπιση δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σε επείγοντα νοσοκομείου και γι’ αυτό ο γενικός/οικογενειακός γιατρός δεν έχει βάση του νόμου καμία θέση εκεί.

Ελπίζουμε, ως υπεύθυνοι και για την ΠΦΥ στην περιοχή ευθύνης σας, να καταλάβετε επιτέλους τον ιδιαίτερο ρόλο και το σημαντικό έργο του γενικού γιατρού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να πάψετε να τον χρησιμοποιείτε για να καλύψετε, ανεπιτυχώς, τα κενά και τις ελλείψεις του συστήματος. Άλλωστε αποτελεί προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης η στήριξη της ΠΦΥ και όχι η αποδυνάμωση της, στην οποία συντελείτε με αυτή σας την απόφαση.

Ζητούμε ως εκ των ανωτέρω άμεση ανάκληση της απόφασης σας για τη μετακίνηση των γενικών ιατρών των ΚΥ του νομού Ξάνθης στο νοσοκομείο.

Το ΔΣ του συλλόγου Γενικών Ιατρών Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου