Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Αναφορικά με την εκδήλωση της ΙΧΕΚ και της Πνευμονολογικής κλινικής για την Πνευμονική υπέρταση «Από την πρωτοβάθμια φροντίδα έως τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας»

 

Κέρκυρα    02-6-2023

 

Προς          - ΔΣ ΙΣ Κέρκυρας

                   - ΔΣ ΙΧΕ Κέρκυρας

                   - Δ/ντη Πνευμονολογικής κλινικής ΓΝ Κέρκυρας

 

                                                                                                                                   

ΘΕΜΑ: Αναφορικά με την εκδήλωση της ΙΧΕΚ και της Πνευμονολογικής κλινικής για την Πνευμονική υπέρταση «Από την πρωτοβάθμια φροντίδα έως τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας»

Η Ένωση Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Κέρκυρας παρακολουθεί με ανησυχία για άλλη μία φορά όμορφες πρωτοβουλίες επιστημονικών φορέων του νησιού μας να οργανώνουν ημερίδες με θεματική που εμπεριέχει κι την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να είναι προσκεκλημένες όλες οι ειδικότητες που μπορούν να παρέχουν κάποιο μέρος της, πλην της κατεξοχήν ειδικότητας που δεν είναι άλλη από την Γενική Οικογενειακή Ιατρική. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην εκδήλωση της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας, της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και του Σύλλογου Ασθενών και Φροντιστών «Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης», ανακοινώνουν τη διοργάνωση Ημερίδας με θέμα : ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ: «Από την πρωτοβάθμια φροντίδα έως τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας»

 

Εκτός από το αντιδεοντολογικό και παράδοξο του όλου ζητήματος ανακύπτει κι ένα άκρως επικίνδυνο για την Δημόσια Υγεία πρόβλημα.

 

Καταρχήν θέλουμε να ξεκινήσουμε με μια απαραίτητη διευκρίνηση: άλλο πράγμα είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και άλλο η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η ΠΦΥ περιλαμβάνει την περίθαλψη, δηλαδή την πρώτη επαφή του ασθενούς με τον γιατρό και την σε πρώτο βαθμό προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματός του, που δεν απαιτεί εισαγωγή σε νοσοκομείο και απομάκρυνση του ασθενούς από τον τόπο κατοικίας του. Δεν περιορίζεται, όμως, μόνο σε αυτή, αλλά περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών και φροντίδων υγείας που επιτυγχάνονται με τη συνεργασία πολλών επαγγελματιών υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας και με απαραίτητα στοιχεία την συνεχή, σφαιρική, συντονισμένη και προσανατολισμένη προς την οικογένεια και την κοινότητα φροντίδα.

 

Είναι σαφές ότι ΠΦΥ δεν γίνεται να ασκηθεί σε ένα νοσοκομείο. Αλλά ακόμα και αν μιλάμε μόνο για πρωτοβάθμια περίθαλψη -και όχι φροντίδα υγείας- πρέπει να λάβουμε υπόψη τα εξής: Η επιδημιολογία της Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής, δηλαδή τα περιστατικά που αντιμετωπίζει, είναι ουσιαστικά διαφορετική από εκείνη της δευτεροβάθμιας φροντίδας.

 

Για το λόγο αυτό και η εκπαίδευση και ο τρόπος σκέψης του Γενικού Οικογενειακού Ιατρού οφείλουν να είναι διαφορετικά από ένα νοσοκομειακό γιατρό άλλης ειδικότητας. Ο Γενικός Οικογενειακός Ιατρός στο ιατρείο του θα διαχειριστεί καλύτερα τον ασθενή του, τον οποίον γνωρίζει και με τον οποίο έχει αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση.

 

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ειδικότητα κι ο ειδικός της είναι ο Γενικός Οικογενειακός Ιατρός. Αυτό είναι κατοχυρωμένο σε όλο τον Δυτικό Πολιτισμό, αποδεκτό απ’ όλα τα προηγμένα υγειονομικά συστήματα του πλανήτη. ΠΦΥ χωρίς την Γενική Οικογενειακή Ιατρική δεν μπορεί να υπάρχει, όπως δεν μπορεί να υπάρχει Δευτεροβάθμια/Τριτοβάθμια χωρίς νοσοκομεία.

 

Θέλουμε καλόπιστα να πιστεύουμε ότι αυτό έγινε από άδολη παράλειψη χωρίς μεροληψία ανάμεσα σε ιατρούς και ιατρικές ειδικότητες. Σας καλούμε λοιπόν να σταθείτε δίπλα μας στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε όλοι μαζί έκαστος εφ’ ω ετάχθη.

 

Για το ΔΣ της ένωσης Γενικών/Οικογενειακών ιατρών Κέρκυρας

Η πρόεδρος                                                                           Ο γραμματέας

 

         Ανθή Κούρκουλου                                                                Φοίβος Κακαβίτσας

 

 

Ακριβές αντίγραφο του πρωτοτύπου ψηφιακά υπογεγραμμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου