Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Θέμα: « Εφημέρευση γενικών γιατρών σε επείγοντα νοσοκομείου»



Σύλλογος Γενικών Ιατρών Κέρκυρας                                                                           Κέρκυρα    13/12/15


Προς τον   Διοικητή 6ης ΥΠΕ  κ.Γιαννόπουλο                                                   
                 Υποδιοικητή  6ης ΥΠΕ κ.Κωστακιώτη

Κοινοποίηση: Υπουργό Υγείας κ.Ξανθό


Θέμα: « Εφημέρευση γενικών γιατρών σε επείγοντα νοσοκομείου»

Κατόπιν των επαφών που είχαμε μαζί σας και σε συνέχεια της συνομιλίας μας θα θέλαμε να προσθέσουμε τα εξής:
Ο γενικός ιατρός δεν είναι γιατρός που κάνει λίγο από όλα, τα επείγοντα νοσοκομείου δεν είναι πρωτοβάθμια και επομένως ο ρόλος του σε καμία περίπτωση δεν είναι εκεί. Σας παραπέμπουμε σε αντίστοιχους ορισμούς της WONCA (www.woncaeurope.org/.) όπου διευκρινίζονται με ακρίβεια οι παραπάνω όροι. Τα παραπάνω ισχύουν, αν θέλουμε να είμαστε σωστοί και να μιλάμε με επιστημονικούς όρους, αλλιώς βαπτίζουμε το κρέας ψάρι γιατί έτσι μας συμφέρει και καλύπτουμε όπως όπως τα κενά και τις ελλείψεις του συστήματος. Επιπλέον, τα προσωπικά ενδιαφέροντα του κάθε γενικού γιατρού (πχ. προς την επειγοντολογία) αν και σεβαστά, δεν μπορεί να θεωρούνται ότι χαρακτηρίζουν ολόκληρο τον κλάδο και δεν αρκούν για να μετατρέψουν τους γενικούς γιατρούς από τη μια μέρα στην άλλη σε γιατρούς επειγόντων νοσοκομείου, κάτι το οποίο, όπως καταλαβαίνουμε, αποτελεί πρόθεσή σας.
Θεωρούμε ότι πολύ πιο δέον είναι να εξεταστούν :
  • Τα αίτια της εγκατάλειψης του ΕΣΥ από γιατρούς τόσο ειδικούς όσο και ειδικευόμενους και να επιχειρηθεί διόρθωσή τους, άλλωστε πολλά από αυτά  διορθώνονται χωρίς κόστος και επιβάρυνση του προϋπολογισμού.
  • Η αποδοτικότερη αξιοποίηση των υπάρχοντος προσωπικού των νοσοκομείων, χωρίς επίσης κάποιο επιπλέον κόστος. Η ιεράρχηση των αναγκών στις προσλήψεις επικουρικών γιατρών, οι οποίες ακόμα και σήμερα γίνονται συχνά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις πιεστικές ανάγκες των νοσοκομείων, αλλά με άλλα κριτήρια.
  •  Τα αίτια της απροθυμίας των ειδικών του νοσοκομείου να καλύψουν τα επείγοντα ακόμα και εκεί όπου δεν υπάρχει έλλειψη ειδικών. Και βέβαια, οι ανάγκες γίνονται πιο εμφανείς όταν εκλείπουν οι ειδικευόμενοι, οι οποίοι κατά γενική ομολογία επωμίζονταν ως τώρα το μεγαλύτερο φορτίο. Μήπως υπάρχουν άλλες λύσεις από το τον εξαναγκασμό οποιωνδήποτε διαθέσιμων ιατρών να τα «καλύψουν»;
Σαν γενικοί γιατροί είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε τα ανωτέρω και να προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις, αν μας ζητηθεί. Είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε σε οποιοδήποτε μέτρο προωθεί την ΠΦΥ και γίνεται προς όφελος των πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκονται και οι προτάσεις μας:
    • για εξορθολογισμό της λειτουργίας και εφημέρευσης ΚΥ για μείωση των λειτουργικών δαπανών (αν και η ΠΦΥ είναι η πλέον οικονομική του συστήματος υγείας) και
    • για στελέχωση και λειτουργία με γενικούς γιατρούς ΚΥ αστικού τύπου, πρόταση που για κάποιο λόγο δεν σας βρίσκει σύμφωνους,  αν και θεωρούμε ότι δεν είναι  δύσκολο να επιτευχθεί και θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα στις υπερφορτωμένες δευτεροβάθμιες δομές.

Οι Γενικοί Ιατροί "βάζουμε πλάτη" τα τελευταία χρόνια εφημερεύοντας χωρίς νοσηλεύτρια και ασθενοφόρο σε εφημερίες που αποζημιώνονται με καθυστέρηση  πλέον του 8μήνου και με περικοπές, πληρώνοντας οι ίδιοι τα έξοδα μετακίνησης, διατροφής και επιστροφής στην εργασία μας από συνοδεία επείγοντος περιστατικού με το ΕΚΑΒ και αγοράζοντας συχνά οι ίδιοι τα αναλώσιμα (μελάνι και χαρτί) προκειμένου να γίνει τα πρωινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Δε δεχόμαστε, όμως, την επιστροφή μας σε κατάσταση άνευ ειδικότητας προκειμένου να "καλύψουμε" κακήν κακώς κάποια κενά.
Αν σκοπός της ηγεσίας του υπουργείου είναι να «καλύψει»  με πρόχειρο και αναποτελεσματικό τρόπο τα προβλήματα των νοσοκομείων μεταφέροντας απλά το βάρος σε άλλους ώμους, αντί να προσπαθήσει να εντοπίσει και να θεραπεύσει τα αίτια των προβλημάτων, θα μας βρείτε κάθετα αντίθετους.  Η μόνιμη επωδός των τελευταίων ετών περί κρίσης και κατάρρευσης του συστήματος δεν πείθει, ειδικά όταν υπάρχουν άλλες βιώσιμες λύσεις που έχουμε ήδη προτείνει, ενώ και η εμπειρία απέδειξε ότι οι τακτικές αυτές δεν έλυσαν αλλά μετέθεσαν και όξυναν τα προβλήματα.
Σας καλούμε να ξανασκεφτείτε και να μεταβάλλατε την πολιτική σας στον τομέα της πρωτοβάθμιας και της αξιοποίησης των γενικών γιατρών.

To ΔΣ του συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου