Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Θέμα: Προκύρηξη προειδοποιητικής στάσης εργασίας την Παρασκευή 15/01/2016



Κέρκυρα13/1/2016

            Μετά τις σημερινές (13/01/16) δηλώσεις του διοικητή της 6ης ΥΠΕ σε τοπικό ΜΜΕ της Κέρκυρας, για πρόθεση εκ νέου μετακινήσεων γενικών γιατρών στα επείγοντα του νοσοκομείου, έπεσαν οι τελευταίες μάσκες της προάσπισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που προασπίζεται η διοίκηση του Υπουργείου Υγείας.
Ως γενικοί γιατροί της Κέρκυρας:
Έχουμε νοιώσει στο πετσί μας επί τετραετίας τι σημαίνει «προσωρινή μετακίνηση».
Έχουμε νοιώσει τι σημαίνει να δουλεύεις σε έναν τομέα που δεν έχει σχέση με την ειδικότητα σου, για να δείχνουν οι εκάστοτε διοικητές (νοσοκομείου ή περιφερειών) άσπρες μπλούζες σε έναν χώρο επειγόντων.
Έχουμε βιώσει τι σημαίνει έκθεση σε κίνδυνο κατά την εργασία και αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας. Έχουμε βιώσει τι σημαίνει ένας γενικός γιατρός να παραπέμπει εξειδικευμένα περιστατικά στο νοσοκομείο και εκεί να βρίσκεται ένας ο ίδιος γενικός γιατρός που θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει…

Παρότι ως σύλλογος, αλλά και μέσω της  ΕΓΕΣΥ Κέρκυρας έχουμε προτείνει λύσεις για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νησί ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο, καμιά από αυτές δεν φαίνεται τελικά να ενδιαφέρουν τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μερικές από τις προτάσεις αυτές:
- Λειτουργία του πρώην ΙΚΑ μέχρι το βράδυ με τη στήριξη των γενικών γιατρών των κέντρων υγείας για την αποσυμφόρηση της ροής στο νοσοκομείο.
- Συνένωση παθολογικών κλινικών του νοσοκομείου ώστε να λειτουργούν εύρυθμα με το υπάρχον προσωπικό (10 Παθολόγοι),
- Λειτουργία των επειγόντων του νοσοκομείου με το προσωπικό που έχει προσληφθεί για το σκοπό αυτό,
- Εφόσον υπάρχει αδυναμία άμεσων προσλήψεων  γιατρών των αντίστοιχων ειδικοτήτων στο νοσοκομείο όπως διατείνονται οι ιθύνοντες και είναι αναγκαίες οι μετακινήσεις από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό των αντίστοιχων ειδικοτήτων που λείπει από τη μονάδα του πρώην ΙΚΑ της πόλης (3 παθολόγοι, 2 Χειρούργοί κοκ) και αντικατάσταση του με γενικούς γιατρούς από όλα τα κέντρων υγείας της περιφέρειας, ώστε η κάθε ειδικότητα να βρίσκεται στον σωστό χώρο εργασίας για τον οποίο έχει εξειδικευτεί
- Πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για το χώρο των επειγόντων,
- Παραπομπή στο νοσοκομείο μόνο με χαρτί από τα Κέντρα υγείας του ΠΕΔΥ (gatekeeping - όπως ήδη εφαρμόζεται σε άλλες πόλεις της νησιωτικής Ελλάδας όπως η Μυτιλήνη). κοκ

Ως σύλλογος γενικών ιατρών
-   για την προάσπιση τόσο της υπόστασης μας ως γιατρών και του πτυχίου μας ,
-   για την προάσπιση της ιατρικής ειδικότητας για την οποία έχουμε εξειδικευτεί επί τετραετίας και δεν έχει καμιά σχέση με χώρους νοσοκομείων όπως τα επείγοντα, αλλά μόνο με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας,
-   αλλά και για την προάσπιση της υγείας των κατοίκων αυτού του νησιού που όχι μόνο δε θα δούνε να λύνονται τα προβλήματα τους από μια άσπρη ποδιά που θα περιφέρεται σε έναν ξένο για αυτή χώρο εργασίας, αλλά θα χάσουν και το γιατρό που αυτή τη στιγμή βρίσκεται δίπλα τους.
Βρισκόμαστε αντιδιαμετρικά απέναντι σε αυτές τις εξεφρασμένες προθέσεις του διοικητή 6ης ΥΠΕ.
Βρισκόμαστε απέναντι ταυτόχρονα και στον εμπαιγμό της ηγεσίας του υπουργείου που ξέχασε ότι και οι νέοι γενικοί γιατροί προσελήφθηκαν σε μόνιμες θέσεις επιμελητών ΕΣΥ, αλλά τους δείχνει το δρόμο της απόλυσης μετά την πρώτη 5ετία (μόνο στην Κέρκυρα από φέτος το καλοκαίρι αρχίζουν οι σταδιακές απολύσεις 9 συναδέρφων).

Μια μόνο μπορεί να είναι η απάντηση μας:
Η προκήρυξη προειδοποιητικής στάσης εργασίας για την Παρασκευή 15/1/2016 από τις 09.00 έως τις 14.00 ημέρα που σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή της 6ης ΥΠΕ θα συζητηθεί στο υπουργείο ο τρόπος μετακίνησης των γενικών ιατρών σε χώρους δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας όπως τα επείγοντα των νοσοκομείων κατά παράβαση κάθε λογικής και υπάρχοντος νομικού πλαισίου είναι μια πρώτη απάντηση.

Για το έκτακτο ΔΣ του Συλλόγου Γενικών Ιατρών Κέρκυρας
      Ο Πρόεδρος                                                                                  Η Γραμματέας
Φοίβος Κακαβίτσας                                                                      Σοφία Παναγιωτίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου