Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Ποιος θα μας σώσει από τους σωτήρες;



Το νοσοκομείο της Κέρκυρας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και δυστυχώς έχει πολλούς «σωτήρες». Όπου ακούς πολλούς  «προστάτες»  σε αυτό το νησί περιμένεις να δεις και το τι κρύβουν..…
Ανάμεσα τους και γνωστός δημοσιογράφος τοπικών μέσων ενημέρωσης συστηματικά, μάλλον ανέλαβε, να αναπαραγάγει «λύσεις», που πιθανά κάποιοι από το εσωτερικό του νοσοκομείου του υπαγορεύουν. Όταν έχει δημοσίως συνέντευξη, είτε με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας, είτε με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, είτε με οποιονδήποτε έχει σχέση με το νοσοκομείο μας, δεν παραλείπει να ρωτήσει αν και πότε οι γενικοί ιατροί θα στελεχώσουν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου.
Ο αληθινός δημοσιογράφος θα έπρεπε όμως να κάνει ρεπορτάζ. Όπως έκανε ο ίδιος για το νοσοκομείο της Κεφαλονιάς στο οποίο υπηρετούν 2 μόλις παθολόγοι. Παραδόξως εκεί ξέχασε να ρωτήσει αν υπάρχουν γενικοί ιατροί στο νησί της Κεφαλονιάς…Στην Κέρκυρα όμως δεν τους ξεχνάει.
«Ξεχνάει» όμως τυχαία να κάνει ρεπορτάζ για τον αριθμό τον υπηρετούντων παθολόγων του νησιού.
Θα τον βοηθήσουμε λοιπόν: 9 παθολόγοι υπηρετούν στο νοσοκομείο της Κέρκυρας. Άλλοι 2 παθολόγοι υπηρετούν στα ΚΥ του νησιού και 3 παθολόγοι στη ΜΥ-ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ). Σύνολο 14 παθολόγοι στο ΕΣΥ!
Στα επείγοντα όμως του νοσοκομείου σύμφωνα με τις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου, θα πρέπει να δουλέψουν οι γενικοί ιατροί (!), αδιαφορώντας για την κατάσταση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του νησιού.

14 παθολόγοι στο ΕΣΥ της Κέρκυρας!  
Κι όμως την ίδια στιγμή όποιος Κερκυραίος προσπάθησε να κλείσει ραντεβού με παθολόγο στο νοσοκομείο θα διαπίστωσε ότι στο νοσοκομείο δεν λειτουργεί τακτικό παθολογικό ιατρείο!
Κι όμως ο διευθυντής της Β΄ παθολογικής κλινικής κος Τσαπόγας προσφάτως παραιτήθηκε (ή τον παραίτησαν;) και το διαβητολογικό ιατρείο που λειτουργούσε θα έκλεινε, αν δε το αναλάμβαναν οι γενικοί ιατροί! Οι γενικοί ιατροί που εκτός από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του νομού, όπου παρέχουν την πλέον σημαντική στα υγειονομικά συστήματα πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καλύπτουν το διεθνές αεροδρόμιο Κέρκυρας και το ιατρό-κοινωνικό κέντρο (πρώην ΠΙΚΠΑ) ελλείψει παιδιάτρου. Καλύπτουν όσα περιφερειακά ιατρεία έχουν μείνει κενά, εξαιτίας των αγροτικών ιατρών που έχουν μετακινηθεί στο νοσοκομείο. Οι γενικοί ιατροί για να εξυπηρετούν τον κερκυραϊκό λαό, δεν παίρνουν τα νόμιμα ρεπό τους και δεν μπορούν να πάρουν την κανονική τους άδεια που τους οφείλεται από το 2015. Οι γενικοί ιατροί που φτάνουν πλέον να κάνουν το μέγιστο επιτρεπόμενο εφημεριών (7 μηνιαίως έκαστος και ακόμα παραπάνω σε κάποια κέντρα υγείας).
Κι όμως ο δημοσιογράφος όμως δεν έκανε ρεπορτάζ για το πόσες εφημερίες κάνουν οι παθολόγοι του νοσοκομείου… Για το πόσες εφημερίες κάνουν οι παθολόγοι του πρώην ΙΚΑ;;; (παρότι αυτό είναι εύκολο.. ούτε μία…)… Ούτε φυσικά ρώτησε μήπως ή σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κ.Τσαπόγα ήταν ότι τον μήνα πριν παραιτηθεί έκανε 7 ενεργείς εφημερίες, ενώ κάποιοι συνάδελφοι του τον ίδιο μήνα έκαναν από λιγότερες έως καμία…
Κι όμως ο δημοσιογράφος δεν έκανε ρεπορτάζ ούτε για το ποιες ειδικότητες ορίζει ο νόμος ότι οφείλουν να στελεχώνουν τα ΤΕΠ των νοσοκομείων. Ο δημοσιογράφος δεν «βρήκε» ολόκληρο νόμο. «Ανακάλυψε» όμως την παράνομη εγκύκλιο που μιλά για μετακίνηση γενικών ιατρών για διαλογή στα ΤΕΠ, η οποία φτιάχτηκε προφανώς για να μπαλώσει άρον άρον «τρύπες» σε νοσοκομεία τύπου Κεφαλονιάς που έχουν απομείνει με 2 παθολόγους. Τι κι αν εμείς στην Κέρκυρα έχουμε 14.. Κάποιοι γνωστοί του δημοσιογράφου εντός του νοσοκομείου, μάλλον θα βολευόταν με τους γενικούς ιατρούς στα επείγοντα και θα συνέχιζαν να εφημερεύουν «από το τηλέφωνο»….
Από την άλλη πλευρά ο έτερος διευθυντής Παθολογικής που μας «έμεινε», αποφάσισε πως για να «βοηθήσει» (ποιον άραγε;) έπρεπε να διασπάσει την ένωση γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας και να συστήσει την “ένωση νοσοκομειακών ιατρών” της οποίας έτυχε να είναι και πρόεδρος. Και καλώς ζητάει περισσότερους επικουρικούς παθολόγους. Μακάρι να είχαμε 20 στο νησί. Αναρωτιόμαστε όμως ακόμα και τότε εάν ο δημοσιογράφος θα δεχόταν ότι τα επείγοντα του νοσοκομείου πρέπει να καλύπτονται μόνιμα από ειδικό παθολόγο;  Ή μήπως θα συνέχιζε να ρωτάει γιατί δεν έρχονται στα επείγοντα του νοσοκομείου οι γενικοί ιατροί;
                                                                                               
Για την αναπαραγωγή και δημοσιοποίηση του κειμένου 
Ομόφωνα το ΔΣ του Σύλλογου Γενικών Ιατρών Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου