Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Η διάλυση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Κέρκυρα με την ανοχή της 6ης ΥΠΕ



Σύλλογος Γενικών Ιατρών Κέρκυρας                                                                           Κέρκυρα    16/5/16


Η διάλυση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Κέρκυρα με την ανοχή της 6ης ΥΠΕ

Είναι αυτονόητο ότι όλοι, όπου και αν εργαζόμαστε, επιθυμούμε την καλή λειτουργία του νοσοκομείου της Κέρκυρας και έχουμε προτάσεις για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας με την καλύτερη συνεργασία πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δομών. Εντούτοις, αυτό που επί σειρά ετών βλέπουμε, είναι μια τακτική συνεχών μετακινήσεων προσωπικού και πόρων από την πρωτοβάθμια για την ενίσχυση του νοσοκομείου. Η ΠΦΥ έχει επανειλημμένως στηρίξει με κόστος για την ίδια, δευτεροβάθμιες δομές, ενώ πάντα αποτελεί για τους διοικούντες την εύκολη λύση για κάλυψη κενών και ελλείψεων αλλού.  Είναι γνωστό από μελέτες ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι ικανή να αντιμετωπίσει το 70% των περιστατικών εξωνοσοκομειακά,. Παρ’ όλες τις διαφωνίες μας ως προς την αποψίλωση της με μετακινήσεις, μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΓΝ Κέρκυρας, το μόνο που ζητήσαμε στο παρελθόν είναι οι μετακινήσεις αυτές να γίνονται μόνο όταν είναι αναπόφευκτες και με απαραίτητη προϋπόθεση την κάλυψη των κενών με ιατρούς αντίστοιχης ειδικότητας και όχι να γίνονται για να φαίνονται λευκές ποδιές ή «για τα μάτια του κόσμου». 
         Κάποιοι μάλλον έχουν παρεξηγήσει την κατανόηση που έχουν δείξει οι εργαζόμενοι στην ΠΦΥ στα προβλήματα του νοσοκομείου και προωθούν με τις κινήσεις τους τη πλήρη διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο νομό.  Ενώ, όλοι πια αντιλαμβάνονται την ανυπαρξία της προηγούμενης διοίκησης ως προς την διεκδίκηση θέσεων γιατρών που οδήγησε το νοσοκομείο μας στην παρούσα τραγική κατάσταση, ακόμα και σήμερα αντί να διεκδικήσουν τις θέσεις που λείπουν, κάποιοι συνεχίζουν να σκέφτονται πώς θα βγάλουν «την δική τους ουρά απ’ έξω». ΄Ετσι, ζητούνται μετακινήσεις από την ΠΦΥ, όταν πχ. διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου είτε εφημερεύουν σε ετοιμότητα από το σπίτι τους, είτε καθόλου και παρά το γεγονός ότι αυτές οι μετακινήσεις ουσιαστικά θα επιβαρύνουν τη λειτουργία του νοσοκομείου στρέφοντας αναγκαστικά όλο τον κόσμο σε αυτό, ελλείψει υπηρεσιών ΠΦΥ…..
Με την τακτική αυτή η πρωτοβάθμια υγεία στο νησί βαίνει προς πλήρη διάλυση και τα κέντρα υγείας της περιφέρειας του νομού μας είναι υποστελεχωμένα και με πολλά προβλήματα, ενόψει μάλιστα της τουριστικής περιόδου.

Παραδείγματα της τραγικής κατάστασης υπάρχουν σε όλα τα ΚΥ του νομού. Θα αναφερθούμε όμως στο ΚΥ Αγ. Αθανασίου μιας και πολλάκις έχει αναφερθεί δημόσια ως ΚΥ με πληθώρα προσωπικού από τον πρώην διοικητή του νοσοκομείου (και συνεχίζουν κάποιοι μέχρι σήμερα να το επικαλούνται) ωσάν το προσωπικό αυτό να ήταν υπεράριθμο ή χωρίς αντικείμενο εργασίας!
Το πιο στελεχωμένο, λοιπόν, Κέντρο Υγείας του νησιού, με μέσο όρο 8500 επισκέψεις ασθενών το μήνα (αθροιστικά στην έδρα και στα περιφερειακά ιατρεία), που καλύπτει σχεδόν όλη τη βόρεια Κέρκυρα και τα διαπόντια νησιά, αναγκάζεται πλέον πολλά πρωινά να εξυπηρετήσει όλο τον όγκο τακτικών και εκτάκτων περιστατικών με καθεστώς επισφάλειας, εξαιτίας των πολλαπλών μετακινήσεων.

Αναρωτιόμαστε:

Είναι υπεύθυνο να λειτουργεί ένα Κέντρο υγείας που μόνο ή έδρα του εξυπηρετεί 2500 περιστατικά το μήνα με μόνο 2 ή 3 το πολύ γιατρούς κατά την πρωινή βάρδια ;

Είναι υπεύθυνο από το συγκεκριμένο ΚΥ να έχουν μετακινηθεί στο νοσοκομείο 4 γιατροί (2 Αγροτικοί-1 Παθολόγος-1 οδοντίατρος) ενώ για τον ίδιο λόγο είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση η μοναδική παιδίατρος;

Είναι υπεύθυνο από το ίδιο ΚΥ να μετακινούνται εβδομαδιαία ακόμα 4 ιατροί για την κάλυψη του πρώην ΠΙΚΠΑ (ελλείψει παιδιάτρου) και για τις  ανάγκες της Α’βαθμιας επιτροπής του ΙΚΑ;;

         Θα θυμίσουμε ότι από το ίδιο κέντρο υγείας ένας ακόμα γενικός ιατρός μετακινείται για τη στελέχωση του διαβητολογικού ιατρείου του νοσοκομείου .

Θα θυμίσουμε επίσης ότι στο ίδιο κέντρο υγείας ακόμα 2 περιφερειακά ιατρεία  (με τις εξυπηρετούμενες κοινότητες ) είναι κενά (ένα λόγω μετακίνησης της γενικής ιατρού σε θέση αντιδημάρχου και ένα λόγω μη στελέχωσης της θέσης από το υπουργείο)

Θα θυμίσουμε ακόμα ότι οι γιατροί τoυ μετακινούνται επιπλέον για εφημερίες και στο αεροδρόμιο (του οποίου ο γιατρός εδώ και χρόνια αποσπάται επίσης στο νοσοκομείο, αν και πρόκειται για διεθνή αερολιμένα και απαιτείται η παρουσία γιατρού).

Ταυτόχρονα δε πρέπει να ξεχνάμε ότι εξ αιτίας των μετακινήσεων και των πολλαπλών εφημεριών και των ρεπό (αντισταθμιστική ανάπαυση) που συνεπάγονται, πολλά περιφερειακά ιατρεία εξυπηρετούν πλέον τα χωριά ευθύνης τους ανά 2 βδομάδες ή ανά μήνα, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην ποιότητα κάλυψης των αναγκών των κατοίκων τους.

Ταυτόχρονα από την 6η ΥΠΕ ζητούνται επιπλέον μετακινήσεις για την κάλυψη και άλλων κενών (φυλακές Κέρκυρας) ενώ ζητείται και η μετακίνηση όλων των αγροτικών ιατρών που αναμένονται, στο νοσοκομείο για να καλύψουν θέσεις ειδικευομένων ιατρών. Την ίδια ώρα τα διαπόντια νησιά, και αυτά με το δίκιο τους, ζητάνε κάλυψη από ιατρό του ίδιου ΚΥ καθώς και σε αυτά υπάρχουν κενές θέσεις.

Δυστυχώς οι γενικοί γιατροί χίλια κομμάτια δε μπορούν να γίνουν.……

Ήδη η κατάσταση της λειτουργίας εγκυμονεί κινδύνους τόσο στην πρωινή βάρδια αλλά και συνολικά, με δεδομένο τις γενικότερες ελλείψεις (εφημερία χωρίς νοσηλευτή, απουσία κάλυψης από ασθενοφόρο). Ταυτόχρονα η διοικητική υπηρεσία του ΚΥ, εξαιτίας ακόμα μιας πρόσφατης παραίτησης, αδυνατεί να προβεί σε προμήθειες νέων υλικών με επιπτώσεις που θα φανούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Το ίδιο ισχύει και για την πρόληψη καθώς και η μοναδική επισκέπτρια υγείας παραιτήθηκε πρόσφατα.

Όλα αυτά χωρίς να αναφερθούν οι εφημερίες που παραμένουν απλήρωτες από 5μήνου και τα χρωστούμενα του 2015, ούτε και οι άδειες που έχουν μείνει 2 χρόνια πίσω.

         Ως σύλλογος γενικών ιατρών (των καθ’ ύλην αρμόδιων γιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας) τονίζουμε προς όλους ότι όχι μόνο δε πάει παρακάτω, αλλά έχουμε ξεπεράσει τα όρια ασφάλειας στη λειτουργία. Καλούμε τους τοπικούς φορείς αλλά και όποιον  ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ήδη εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους. Είναι ανάγκη πλέον η τοπική κοινωνία να ακούσει και να μιλήσει δυναμικά, για να συνεχίσουν τα ΚΥ του νησιού να υπάρχουν και να την εξυπηρετούν.

   Για το ΔΣ του συλλόγου

    Ο Πρόεδρος                                                                           Η Γραμματέας

Φοίβος Κακαβίτσας                                                              Σοφία Παναγιωτίδου







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου